De Stadsimkerij van Bart van Egteren op De Wiershoeck

Bijenstal

In de tuin van de Wiershoeck staat een bijenstal, die beheerd wordt door imker Bart van Egteren. Iedereen die kennis wil nemen over bestuiving en het leven van de honingbij kan Bart vragen voor een rondleiding in de bijenstal. Het is zeer de moeite waard!

NIEUW: Dagbesteding bij De Stadsimker

De bijenstal is zodanig ingericht dat deze geschikt is om op een veilige manier met leerlingen de bijenstal te bezoeken om zo het een en ander ter plekke te kunnen vertellen over het leven en het belang van de honingbij.

Alle scholen uit Beijum en een deel uit Lewenborg maken hier gebruik van, maar er komen ook apart enkele scholen uit de binnenstad op bezoek voor dit doel.

images/honingbij_op_helleborusluit.jpgOverigens zijn er natuurlijk ook nog vele andere nuttige bestuivende insekten, zoals diverse soorten hommels en solitaire bijen. Er valt super veel te vertellen over de biologie, de geschiedenis en houden van de honingbij volken, te veel om in twintig minuten of een half uur in de bijenstal. Vandaar dat op de kinderwerktuin in de herfst voor veel groepen nog een vervolgles is. Het gaat bij het bezoek aan de bijenstal niet alleen om meer kennis te krijgen over het leven van de bijenvolken, maar ook over hoe het is, om te ervaren dichtbij een bijenvolk te zijn. Bart maakt vaak even een kast open om de raten te laten zien met daarop de honingbijen als dar, werkster of koningin; en in de laten kun je de voorraad honing, stuifmeel, of eitjes en larfjes zien. Maar bij mooi weer is het gezoem erg indrukwekkend om aan te horen. Bij een kleine groep kunnen ook darren worden gezocht en die kun je zonder het risico te lopen dat je wordt geprikt op je hand laten lopen. Al met al een hele belevenis voor kinderen die dit nog nimmer van nabij hebben ervaren. Doel van een en ander is ook dat leerlingen minder bang worden voor de honingbij en andere insekten, en dat ze beter de insekten die veel op elkaar lijken leren onderscheiden, want vaak wordt alles voor wesp uitgemaakt.


Mailadres: stadsimker@gmail.com
"Suske en Wiske bij de bijen" vindt je op: www.bijpraot.nl

Foto: Imker Bart van Egteren geeft voorlichting

images/bijeneducatie.jpg

Bart geeft les aan kinderen van de basisschool.

images/boommet_bijenstal.jpg