Nov 3 12

De weersverwachting voor dinsdag was niet hoopgevend; nogal fris, bewolkt en mogelijk af en toe wat regen. Maar voor een paar boodschappen fietsten we toch naar Beijum en waarom zou ik dan mijn camera niet meenemen?
Dus ging Monica alleen met de boodschappen naar huis en maakte ik een tussenstop op De Wiershoeck-Schoolwerktuin. Achteraf had ik beter voor de woensdag kunnen kiezen, maar of ik dan meer had gezien blijft natuurlijk de vraag.
Op zo’n sombere dag eind november kun je niet teveel verwachten. Zoals gebruikelijk speurde ik weer intensief naar mogelijke onderwerpen.
Vlinders en interessante insecten zijn er niet meer, dus moet je “je horizon verbreden” en zodoende kwam ik tot het volgende resultaat.

bloem uitgebloeid

De tuinen bieden een steeds triestere aanblik, her en der brengt een bloem nog wat leven in de brouwerij.
Zoals bij deze plant. Een enkele knop wil nog gaan bloeien, voor de meesten is dat echter al een gepasseerd station.

Haagbeuk


Twee weken geleden maakte ik de linker foto van de haagbeuk. Vreemd die verse blaadjes terwijl het bladgroen uit de andere bladeren al is verdwenen.
Ik was benieuwd hoe het blad er nu uit zou zien, dus zocht ik deze verse blaadjes weer op (foto rechts).
Nog even en dan zijn ook deze bladeren geheel in “herfstkleed”.

Herfstblad

Is dit het gevolg van een ziekte of zou het een combinatie zijn van vraat en ziekte?

Kaardebol-uitloper

Dit “vergeten” zaadje op de kaardenbol doet zijn best om te overleven, maar je hoeft geen deskundige te zijn om te weten dat de kans op succes minimaal is.

Korstmos

Waarschijnlijk is dit het groot dooiermos (ook wel oranje steenkorstmos genoemd). Het is een vaak geel tot oranjegeel bladvormig korstmos.
Meer naar het noorden is het mos groenachtig geel of heeft het een grijze nuance.
Dit korstmos komt vooral voor op voedselrijke schors met een hoge pH-waarde, aan alleenstaande bomen, maar ook op muren, dakpannen,
op kalksteenrotsen en klippen of bazaltglooiingen langs de kust.

Het korstmos met de zwarte puntjes is waarschijnlijk het vliegenstrontjesmos.
Dit mos komt voor op voedselrijke, om niet te zeggen overbemeste schors van alleenstaande bomen, minder vaak in bossen, en ook op hout.
Het mos is heel goed bestand tegen luchtverontreiniging en bemesting.

Roos in de herfst

In vergelijking met de meeste andere nog bloeiende rozen is deze roos nog mooi. Maar schoonheid is betrekkelijk.

Strobloem

Ook bij de strobloemen zie je grote verschillen. Deze bloemen bloeien vroeg en lang, ze zijn erg geschikt als zomerbloeier.
Bijna alle bloemen zijn intussen zo goed als uitgebloeid, een enkeling fleurt echter de herfst nog een beetje op.

Structuur zaaddoos

Er zit duidelijk “structuur” in de herfst.

Wilgenhaantjes-winterverblijf

Ook de wilgen hebben in de afgelopen twee weken veel blad verloren en op de bladeren die nog aan de jonge bomen zaten zag ik geen wilgenhaantjes meer.
Maar op een afgeknipte bloemstengel naast één van de wilgen zag ik deze twee haantjes. Zo te zien hebben ze een geschikte plek gevonden om te overwinteren.
Toevallig kwam ik woensdag (zonder camera) nog even weer op De Wiershoeck en toen heb ik nog even weer bij deze overwinteringsplaats gekeken.
Het reeds “ondergedoken” haantje zat er nog, de andere heb ik niet weer gezien. Misschien was dit haantje ook al afgedaald of is het op zoek gegaan naar een betere plek.

Wilgenkatje

Ik wist dat wilgen over het algemeen zeer vroeg bloeien, maar ik had nu nog geen “ontluikende” katjes verwacht.

Wintermug-Dansmug

Aan de schaduwkant van de Schoolwerktuin zag ik meerdere wintermuggen. Op een toch al sombere dag betekent dat weinig licht.
Te weinig voor een goede foto, maar ik probeerde het toch maar. De winter is nog niet voorbij, ik krijg ongetwijfeld nog wel een kans om een betere foto te maken.
In ons land komt een tiental soorten wintermuggen voor. Ze lijken op kleine langpootmuggen. Eigenlijk zijn wintermuggen het hele jaar door actief, maar ze zijn vooral goed te zien in de periode van november tot maart.
Dan zijn vooral grote zwermen mannetjes waarneembaar. Je ziet ze meestal langs bosranden en hagen, op zonnige winterdagen. Hun larven leven van rottend materiaal.
Wintermuggen zijn niet hinderlijk of schadelijk; stekende monddelen ontbreken.

bloem-tweehuizig

De vorige keer fotografeerde ik deze bloem zo dat alleen de meeldraden goed zichtbaar waren. Dus was de vraag: Is het een éénslachtige bloem of toch een tweeslachtige?
Ik vermoedde dat het een tweeslachtige bloem was, maar zeker weten is leuker. Daarom heb ik de bloemen nog maar eens bestudeerd en het is duidelijk;
het is een tweeslachtige bloem. Links zie je de stamper en rechts zijn de meeldraden zichtbaar.

Groetjes,

Luit


« terug