Okt 3 12

De weersverwachting voor dinsdag was niet best, daarom ben ik maandagmiddag alvast even gaan kijken op De Wiershoeck en de Schoolwerktuin. De excursie van dinsdag ging i.v.m. de regen niet door. Ik ben ‘s middags, toen het even droog was, nog wel op de fiets gestapt, maar ik was het dorp (Bedum) nog niet uit of het begon al weer te regenen. Dus ging ik maar weer naar huis. Gelukkig was het woensdagmiddag iets beter en daarom ben ik toen nog maar weer op de fiets gestapt. Er viel echter bijzonder weinig te beleven. Maandag zag ik nog een paar vlinders, maar woensdagmiddag waren ze absent. Een handvol wantsen, een enkele honingbij, een hommel, een paar zweefvliegen en nog wat “ongeregeld spul”, dat was alles. Het was bovenal nat op de tuinen. Het labyrint was gelukkig wel “droog”, maar ook daar was niet veel te zien. Dit verslag is daardoor ook (weer) een opsomming van enkele min of meer alledaagse waarneming.

Groene stinkwants

Ik kwam maandag relatief veel volwassen groene stinkwantsen tegen en ook nog twee nimfen.

Kastanjeblad met vlekken

Op De Wiershoeck werden twee (misschien ook al wel drie) jaar geleden enkele kastanjebomen geplant. Ook vorig jaar kregen de bladeren al vrij vroeg bruine vlekken.
Deze vlekken worden veroorzaakt door de kastanjebloedingsziekte. Veel kastanjebomen zijn besmet met deze ziekte, die veroorzaakt wordt door een bacterie die de boom binnendringt en de houtvaten verstopt.
Besmette bomen worden elk jaar zieker en gaan uiteindelijk dood.

Perenblad met roest

Op zieke perenbladeren komen oranjerode, vrij grote bladvlekken (links = bovenkant blad) met opvallende bruine vergroeiingen (rechts = onderkant blad). Dat wordt veroorzaakt door de perenroestschimmel.
De levenscyclus van de perenroestschimmel vindt deels plaats op de jeneverbes. Vooral de horizontaal groeiende “Juniperus” is gevoelig voor roest.
In de lente ontstaan op de besmette Juniperus sporen die tot 500 m ver naburige perenbomen kunnen infecteren. Zieke perenbladeren dragen in mei-juni ronde tot ovale roodbruine vlekken met oranje rand.
Van hieruit ontstaan zomersporen die opnieuw Juniperus besmetten. Sterk zieke bladeren vallen af.
Zwaar aangetaste jeneverbessen en perenbomen kunnen zelfs afsterven.

Strontvlieg met prooi

Nee, dit is geen paring, maar een strontvlieg aan de maaltijd.
De strontvlieg leeft niet van mest maar van nectar, en af en toe wordt ook een ander insect gegrepen, meestal andere vliegen.
Deze worden met de zuigsnuit leeggezogen.

bijvlieg

Ik heb het al vaker genoemd: bijvliegen zijn er in vele soorten.
Deze bijvlieg heeft op het eerste segment van het achterlijf de gebruikelijke oranje-bruine vlekken en verder smalle, gele bandjes aan de achterkant van de segmenten.
Ook nu weer weet ik niet welke bijvlieg het is.

wants

Ook deze keer zag ik in het labyrint op de Schoolwerktuin een jonge wants. Het is beslist geen kaneelwants, maar welke zou het wel zijn.
Die het weet mag het zeggen (mailen).

Wespen

De Gewone wesp (links) en de Duitse wesp (rechts) lijken sterk op elkaar. Maar de tekening op het gezicht is duidelijk verschillend. De Gewone wesp heeft een zwart “anker” (pijl) op het gezicht en de Duitse wesp drie stippen.

Duitse wesp

Maar de tekening op het gezicht van deze wesp is geen “anker” en je kunt er ook geen drie stippen in herkennen.
Bij het mannetje Duitse wesp is de tekening van het kopschild weer anders dan bij de werksters van die soort. De tekening van het mannetje lijkt wat op die van Gewone wesp, maar dan met vrij veel ontbrekend zwart.

Honingbij

Honingbij op zoek naar nectar.

De meeste werksters van de honingbij zitten warm en gezellig in de bijenkast.
Misschien dat ze op een mooie herfstdag nog even weer naar buiten komen. Maar deze bij trok zich niets aan van de stevige wind en de vrij lage temperatuur.
De imker heeft intussen gezorgd voor wintervoedering, een schoteltje met suikerwater. Ik kan me voorstellen dat deze bij liever nectar heeft.
Ze heeft waarschijnlijk een groot deel van haar korte leven nectar en/of stuifmeel naar de bijenstal gebracht en zo meegeholpen aan de aanleg van de wintervoorraad.
En dan wordt ze nu afgescheept met een schoteltje suikerwater. Ik zou daar ook niet blij mee zijn.

Wijnruit

Een paar maanden geleden zag je al eens en foto van bloeiende wijnruit.
Deze plant bloeit vooral in de maanden juli en augustus met viertallige, gele bloemen met uitzondering van de centrale bloem aan de top van de hoofdas die vijftallig is.
Dat de wijnruit nog niet helemaal is uitgebloeid bewijst deze foto van afgelopen woensdag. Maar daarom maakte ik de foto niet.

 Zaaddozen wijnruit

Dat “vier- en vijftallige” van de bloemen zie je ook terug in de vorm van de zaaddozen.
Het is logisch dat je veel meer zaaddozen van de viertallige bloemen ziet dan van vijftallige bloemen. Maar zo te zien bestaan er ook zestallige bloemen.

In het Koninkrijk Saksen bestond van 1807 tot 1918 een Orde van de Rautenkrone (Orde van de Kroon van Wijnruit). De wijnruit is het symbool van het Saksische koningshuis der Wettiner.
Wijnruit is de nationale bloem van Litouwen, de plant vertegenwoordigt in de ogen van de Balten "zuiverheid en maagdelijkheid"

vlieg

Dit vrouwtje (ruimte tussen de ogen) Graphomya maculata behoort tot de familie van “echte vliegen”. Het is een mooi getekende vlieg. De kleur is grijs, tot roodbruin.
Tot de familie van “echte vliegen” (met 167 soorten in Nederland) behoort ook de overbekende huis- of kamervlieg.

Groetjes,

Luit


« terug